Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 152 reviews

Herstel & nazorg vaginaverstrakking

Lees hier alle nazorginformatie en ons advies hoe je optimaal kunt herstellen van een vaginaverstrakking. Neem dit aandachtig door, want de juiste nazorg kan een aanzienlijk verschil maken in het eindresultaat!

Casper Faase Kliniek LeidenHerstel en nazorg bij vaginaverstrakking

De wond aan de buitenzijde (van de ingang van de vagina richting de anus) zal in het begin pijnlijk en gezwollen zijn. Vooral de eerste dagen na de ingreep moet je hier rekening mee houden. Ook kun je een lichte gevoelloosheid van het behandelde gebied ervaren.

Het is belangrijk om de eerste paar dagen de hele dag op een opgerolde handdoek te zitten. Dit werkt als een soort drukverband en beperkt het bloedverlies. Gedurende de nacht kun je druk op de wond houden door over je ondergoed met maandverband een strakke (bijvoorbeeld corrigerende) onderbroek te dragen waar je een theedoek, washandje of gastendoekje in kunt oprollen. Dit kun je tot 3 dagen na de behandeling blijven herhalen.

Daarna kan het prettig zijn een maandverband of een menstruatie onderbroek te dragen. Dit is ondergoed wat menstruatie en andere lekken opvangt zonder dat tampons en maandverband nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld op moodiesundies.com/nl wat de verschillende mogelijkheden hierin zijn.

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de vagina zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook zullen er harde knobbeltjes voelbaar zijn. Dit zijn de knoopjes van de spierhechtingen. Deze knobbeltjes kunnen tot een paar maanden na de operatie voelbaar zijn. Uiteindelijk verdwijnen ze vanzelf.

De schaamstreek is goed doorbloed waardoor de wond snel zal genezen. Gemiddeld neemt de genezing een aantal weken in beslag. Het behandelde gebied kan ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. Dit is heel normaal en niet zorgwekkend. Bloeduitstortingen en zwellingen op en rond de schaamstreek beginnen na ongeveer 3 dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een aantal weken verdwenen.

Belangrijk is dat de ontlasting de eerste periode zacht moet blijven, dit om de druk op het operatiegebied laag te houden. Je kan hier zelf mutamucil voor in huis halen (verkrijgbaar bij de drogist). Daarnaast zal je in de eerste weken wat bloedverlies hebben. Je kunt hiervoor maandverband gebruiken. Het is belangrijk niet op een ring of zwemband te gaan zitten. Daardoor kan de wond meer gaan zwellen en pijnlijker worden.

Advies na de behandeling vaginaverstrakking

Autorijden / vervoer naar huis
Na de ingreep raden wij je sterk af om zelfstandig auto te rijden. Afhankelijk van je herstel kun je na enkele dagen tot een week weer autorijden.

Koelen
Het is de eerste paar dagen verstandig om ieder uur 10-15 minuten te koelen met een ice pack (deze krijgt je van ons mee), of met een zak diepvries erwten. Let op, altijd een gaasje of een schone doek tussen de ice-pack en je huid gebruiken.

Risico’s en complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een vaginaverstrakking complicaties voordoen. Een wondje kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit zelden voor.

Rust houden
Het is verstandig om de eerste dagen rust in acht neemt.  Zorg ervoor dat er iemand bij je in de buurt is om eventueel te helpen.

Hygiëne (douchen & WC)
Na het plassen even kort naspoelen met water. Je kunt gewoon douchen met de hechtingen. Het beste kun je de wond tweemaal per dag voorzichtig spoelen met de douchekop. Zorg ervoor dat het water niet te warm is om nabloedingen te voorkomen. Het nemen van een heet bad wordt sterk afgeraden totdat de hechtingen weg zijn, dit kan namelijk eventuele zwellingen aanzienlijk versterken. Zodra de wond geheeld is, kun je ook menstruatie ondergoed gebruiken.

Pijnstilling
Je kunt in de eerste dagen na de behandeling elke 4-6 uur twee Paracetamol (500 mg) tabletten gebruiken. Je krijgt van ons op de dag van de operatie een recept voor extra pijnstilling (Tramadol). Dit recept kunt je bij jouw eigen apotheek afgeven en ophalen.  Als de Paracetamol onvoldoende pijnstilling geeft kan je daarbij ook 1 tablet Tramadol innemen. De dag NA de ingreep kan de Tramadol vervangen worden door Ibuprofen. Als de pijn dan nog onvoldoende verholpen is met Paracetamol en Ibuprofen, mag je daar eventueel nog Tramadol bij gebruiken.

Sporten / inspanning verrichten
Wij raden je af om in de eerste 4-6 weken na de ingreep te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten.

Seks
Wij raden je af om de eerste 8 weken na de ingreep geslachtsgemeenschap te hebben. Dit zorgt voor te veel wrijving en geeft kans op infectie.

Werken
Zwaar lichamelijk werk wordt minimaal de eerste vier weken afgeraden.

Controle

Twee weken na de ingreep kom je voor een eerste controle in de kliniek, dan worden ook de hechtingen verwijderd. Na 5-6 maanden kom je terug voor de eindcontrole bij je behandelend arts. Tijdens deze controle wordt bepaald of de vaginaverstrakking succesvol is geweest of dat een eventuele nacorrectie nog wenselijk is.


Resultaat bij een vaginaverstrakking

De eerste paar keren dat je seks hebt na de behandeling kan dit wat gevoelig zijn en kun je wat bloed verliezen. Om het risico van kleine scheurtjes te verkleinen kan je de huid zelf wat soepeler te maken door te masseren met vaseline.

Na ongeveer een week kan het bloedverlies iets toenemen. Dat komt dan van de wond uit de vagina. Het heeft dan geen zin om weer op de handdoek te gaan zitten. Het is beter om dan even wat rustiger aan te doen en wat vaker te gaan liggen. Na enkele dagen is het bloedverlies dan weer genormaliseerd.

Bovendien kan de afscheiding uit je vagina de eerste weken ruim zijn en sterker ruiken. Dat heeft te maken met de wondgenezing en het oplossen van de inwendige hechtingen.

Na de behandeling is je vagina strakker geworden, maar dat wil niet altijd zeggen dat het gevoel met vrijen ook volledig veranderd is. Daarbij spelen namelijk meer factoren een rol.
Zo zal je gevoel tijdens het vrijen vaak minder worden na de overgang. Ook kan het zijn dat je partner geen optimale erectie heeft, of dat je extreem vochtig wordt tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen de zenuwuiteinden rond je vagina een beschadiging opgelopen hebben door een bevalling. Al deze factoren kunnen we helaas niet beïnvloeden met een perineoplastiek.

Het kunnen hebben van een orgasme verandert na een perineoplastiek niet. Eventuele klachten van urineverlies zullen ook niet wijzigen. Mocht je hier meer over willen weten, dan lichten wij dit tijdens het consult graag toe.

Ga langs bij de Huisarts

Direct na de behandeling krijg je hierover per mail een brief voor je huisarts toegestuurd. Je kunt deze brief doorsturen aan jouw huisarts, dat is echter niet verplicht.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder:
Schaamlipcorrectie kosten
Waarom overweeg je een labiacorrectie?
Valt een schaamlipcorrectie onder verzekerde zorg?
Schaamlipcorrectie Amsterdam