Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 131 reviews

Ingetrokken tepel

Als de tepel dieper ligt dan de eromheen liggende tepelhof is er sprake van een ingetrokken tepel. Dit kan aan één of aan beide kanten voorkomen. Zowel vrouwen als mannen kunnen hier last van hebben. Vooral vrouwen hebben vaak de wens om daar iets aan te laten doen omdat de tepels groter zijn en het dus ook meer opvalt als deze ingetrokken zijn. Vrijwel altijd is het een onschuldige aandoening, maar het kan zeer hinderlijk zijn. Het komt vaker voor dan de meeste mensen denken: wel bij zo’n 10% van de tepels.

Hieronder lees je alles over ingetrokken tepels en wat je eraan kunt doen.

Welke klachten kun je hebben van een ingetrokken tepel?

Ingetrokken tepels zijn vooral een cosmetisch probleem. Vrouwen vinden hun borsten dan vaak minder mooi omdat ‘er iets ontbreekt’. Maar soms is het ook lastig om ze goed schoon te houden en kunnen ze zelfs om die reden gaan ontsteken. Ook kan het problemen geven met borstvoeding. Ingetrokken tepels doen zelden pijn.

Hoe ontstaat een ingetrokken tepel?

Tijdens de ontwikkeling van de borsten in de puberteit groeien de melkklieren en de tepels. De melkkliergangetjes zorgen voor de verbinding tussen deze twee structuren. Soms blijft de groei hiervan achter. Er vormt zich dan wel degelijk een (grotere) tepel, maar de gangetjes zijn te kort voor de tepel om naar buiten te steken. Niemand weet precies waarom dat zo is. Een enkele keer gebeurt dit ook na het geven van borstvoeding of in de menopauze.

Moet ik me zorgen maken over een ingetrokken tepel?

Nee, een ingetrokken tepel is vrijwel altijd een onschuldige aandoening. Alleen als er eerst sprake was van een normale tepel die vervolgens om onduidelijke redenen intrekt, kan er sprake zijn van iets ernstigs. We adviseren je in dat geval om een bezoek aan de huisarts te brengen.

Wat kan V-Klinieken voor jou doen?

Tijdens een vrijblijvend consult bekijkt onze arts hoe erg de tepel(s) naar binnengetrokken is (zijn). Dat varieert enorm en kan zelfs bij een en dezelfde vrouw per borst verschillen. De meeste behandelaars in andere klinieken of ziekenhuizen adviseren vervolgens een chirurgische ingreep waarbij de melkkliergangetjes worden doorgesneden om de tepels naar buiten te halen. Daarmee gaat het gevoel en de mogelijkheid om in de toekomst nog borstvoeding te geven vaak verloren. Daarnaast is de kans dat de tepel op termijn weer intrekt naar de oude positie relatief groot.
Bij V-Klinieken hanteren wij meestal een andere behandeling!
De artsen van V-Klinieken werken exclusief met een ringetje van chirurgisch staal. Met dit ringetje dat aan de buitenkant van de tepel wordt geplaatst, wordt de tepel als het ware opnieuw gepositioneerd. Dit ringetje blijft 8 weken zitten. Tijdens deze periode wennen de tepel en de melkkliergangetjes aan deze nieuwe positie en blijven vervolgens ook zo staan. De gangetjes worden als het ware langzaam opgerekt. Het is een minimale ingreep, met maximaal resultaat. Het gevoel blijft behouden en de mogelijkheid om borstvoeding te geven (in de toekomst) ook!

ingetrokken tepel

 

tepel met correctiepiercing


Hoe gaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit een korte ingreep van 20 à 30 minuten en vindt plaats onder lokale verdoving. De verdovingsprikjes zijn eventjes gemeen, maar daarna voel je van de ingreep zelf vrijwel niets.

Is deze behandeling ook voor mij geschikt?

Meestal wel, maar tijdens het consult kan dit pas bepaald worden, omdat iedere tepel weer anders is. Slechts heel af en toe zullen de melkkliergangetjes toch losgemaakt moeten worden omdat de tepel te erg ingetrokken is. Ook dan wordt er een ringetje geplaatst zodat de tepel naar buiten blijft staan en niet na de ingreep weer naar binnen trekt.

Zijn er risico’s aan de ingreep verbonden?

Ja, aan iedere ingreep zijn risico’s verbonden. Het resultaat kan tegenvallen of er kan een infectie ontstaan die maakt dat het ringetje verwijderd moet worden. Ook kan er ‘weefselversterf’ optreden na het doornemen van de melkkliergangetjes (wat dus zelden nodig is, zie hierboven). Gelukkig is de kans hierop zeer klein.

Zijn er na de behandeling nog beperkingen?

Gedurende de 8 weken dat het ringetje moet blijven zitten, kan vrijwel alles gewoon gedaan worden; de beperkingen zijn gering. Soms is het enkele dagen gevoelig, maar meestal valt dit erg mee.

Zijn er ook andere manieren om een ingetrokken tepel te behandelen?

Er zijn meerdere hulpmiddelen op de markt om tepels ‘naar buiten te zuigen’, zogenaamde niplettes. Het resultaat hiervan is meestal teleurstellend aangezien het altijd kortdurend is en de tepel weer intrekt. Voor het geven van borstvoeding met ingetrokken tepels kan het een oplossing zijn.

De voordelen van een behandeling bij V-Klinieken op een rijtje:

– geschikt voor de meeste ingetrokken tepels
– kortdurende ingreep onder lokale verdoving
– meestal kunnen gevoel en mogelijkheid van het geven van borstvoeding behouden blijven
– kleine risico’s
– de enige in Nederland die deze methode hanteert

Bekijk ook onze uitgebreide informatie over de behandeling en de procedure van een ingetrokken tepelcorrectie.

Tepelcorrectie prijs

De kosten van een tepelcorrectie bij V-Klinieken zijn;

Consult Vrijblijvend
1 tepel € 445
2 tepels € 565
Voor-na foto's tepelcorrectie behandeling V-Klinieken
Voor-na foto’s tepelcorrectie behandeling V-Klinieken

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Of wil je weten welke ingreep voor jou geschikt is?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder:
Tepelcorrectie kosten
Informatie tepelcorrectie
Veelgestelde vragen tepelcorrectie
Nazorg tepelcorrectie

V-Klinieken is een de enige kliniek in Nederland die gespecialiseerd is in tepelcorrecties. Wij zijn gevestigd in Leiden nabij snelweg A4 en in Amsterdam nabij de snelwegen A2 en A9. Vanuit Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Gouda, Delft, Den Haag en Zoetermeer zijn we met openbaar vervoer en per auto goed bereikbaar.