Ingetrokken tepel

Onze artsen ontvangen een 9.4 uit 62 reviews

Ingetrokken tepel

Een ingetrokken tepel is een platte of naar binnen staande tepel. Ingetrokken tepels komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Een ingetrokken tepel is meestal onschuldig, in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een ernstige aandoening. Op deze pagina leest u informatie over de oorzaken van ingetrokken tepels en de behandeling die u kunt ondergaan om deze te herstellen.

Wat is een ingetrokken of ingedeukte tepel?

Wanneer een tepel ingedeukt of helemaal plat is, spreken we van een ingetrokken tepel.

ingetrokken tepel voor behandeling V-Klinieken, ingetrokken tepels, tepelcorrectie ingreep Leiden den Haag amsterdam rotterdam

In de meeste gevallen zorgt een ingetrokken tepel niet voor pijn, maar eventueel wel voor problemen met hygiëne. Het schoonhouden wordt als lastiger ervaren, daarnaast kan het onhandig zijn bij het geven van borstvoeding. Ook ervaren veel vrouwen het als cosmetisch storend.

De meest voorkomende redenen voor u om zich tot onze kliniek te wenden zijn dus de hygiëne en het uiterlijk.

Waardoor ontstaat een ingetrokken tepel?

Een ingetrokken/ingedeukte tepel kan ontstaan als onschuldige aangeboren aandoening, als gevolg van hormonale ontwikkelingen (pubertijd, zwangerschap, menopauze) of na het geven van borstvoeding.

Echter kan een ingetrokken tepel ook ontstaan bij fysieke verandering van het lichaam, zoals de borstontwikkeling in de pubertijd of wanneer de borsten wat meer gaan hangen.

In zeldzame gevallen ontstaan ingetrokken tepels door een ziekte, zoals borstkanker. Het is bij een dergelijke plotselinge verandering raadzaam naar de huisarts te gaan.

Aangeboren ingetrokken tepels

Wanneer u altijd ingetrokken of ingedeukte tepels hebt gehad, komt dit veelal door de melkklieren. De ingetrokken tepel wordt dan veroorzaakt doordat de melkgangen in uw borst te kort zijn, hierdoor wordt de tepel naar binnen getrokken. Dit valt op jonge leeftijd vaak nauwelijks op, maar zodra de borsten gaan groeien komt dit aan het licht.

Soorten tepels

Er zijn verschillende ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren. Welke soort tepelcorrectie het beste toegepast kan worden is afhankelijk van het type ingetrokken tepel.

Tepelcorrectie, ingetrokken tepel corrigeren, ingetrokken tepels behandelen, oplossing voor ingetrokken tepels, tips tegen ingetrokken tepels

De normale tepel
Een normale tepel staat mooi op de borst.

De platte tepel, normaal gevormd (Flat)
Wanneer de tepel altijd plat is en (redelijk) gelijkmatig van vorm, is dit vaak geen reden voor een correctie. Een platte tepel geeft over het algemeen geen problemen.

Ingetrokken tepel door naar binnen getrokken melkgangetjes (inverted)

Hierbij is de tepel naar binnen getrokken door de melkgangetjes. In dit geval moet de tepel losgemaakt worden van de melkgangetjes. Er is echter wel een groot risico dat de melkgangetjes beschadigd raken, waardoor er geen borstvoeding meer kan worden gegeven. Dit type tepel is relatief eenvoudig en succesvol te behandelen.

Tepelcorrectie door plastisch chirurg

Onze plastisch chirurg bekijkt tijdens een vrijblijvend consult van wat voor soort ingetrokken tepel er sprake is.

Veel behandelaars gaan direct over tot een chirurgisch ingreep waarbij de klieren worden doorgesneden, de tepel(s) komen vervolgens daadwerkelijk naar buiten. Probleem is echter dat wanneer er sprake is van genezing, de tepel haar oude positie weer ‘opzoekt’. De huid, borst en tepel hebben altijd in deze positie gestaan, het is logisch dat dit weer ‘terugzakt’.

De plastisch chirurgen van V-Klinieken werken exclusief in Nederland met een ‘ringetje’ van medisch staal. Met dit ringetje van medisch staal wordt de tepel als normale tepel gepositioneerd. Wanneer dit ringetje 8 weken blijft zitten wennen de huid, borst en tepel aan de nieuwe positie en blijven vervolgens ook zo staan. Het is een minimaal invasieve ingreep, met maximaal resultaat. Het resultaat is goed voorspelbaar en clienten zijn er erg blij mee.

Gedurende de 8 weken (of langer) dat het ringetje is geplaatst is de borst functioneel, er wordt over het algemeen geen hinder van ondervonden. Sommigen ervaren het zelfs als prettig.
De melkklieren blijven meestal intact, dit is van waarde indien er een kinderwens is voor het geven van borstvoeding.

Bekijk ook onze uitgebreide informatie over de behandeling en de procedure van een ingetrokken tepel correctie.

Tepelcorrectie prijs

De kosten van een tepelcorrectie bij V-Klinieken zijn;

Consult Vrijblijvend
1 tepel € 445
2 tepels € 565

Lees verder:
Over de kliniek
Prijslijst V-Klinieken
Onze plastisch chirurgen

U kunt online een afspraak voor een vrijblijvend consult maken. Druk op onderstaande button.

Afspraak maken

V-Klinieken is een vrouwenkliniek. Wij zijn gevestigd in Leiden, nabij snelweg A4. Vanuit Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Gouda, Delft, Den Haag en Zoetermeer zijn we met openbaar vervoer en per auto goed bereikbaar.