Elke vrouw heeft binnenste schaamlippen (
labia minora of kleine schaamlippen) en buitenste schaamlippen (
labia majora of grote schaamlippen). Na de puberteit zijn bij de meeste vrouwen de binnenste schaamlippen iets groter dan de buitenste schaamlippen. Bij sommige vrouwen is dit echter niet het geval en zijn de binnenste schaamlippen (meestal), de buitenste schaamlippen, of beiden verder doorgegroeid. Dit kan leiden tot aanzienlijke klachten, zowel fysiek als esthetisch.
Fysieke klachten zijn meestal pijn of ongemak bij een bepaalde houding of activiteit. Dat kan pijn zijn bij het fietsen, tijdens het vrijen, of bijvoorbeeld bij het dragen van een strakke broek.
Esthetische klachten zijn subjectiever van aard en worden veelal bepaald door maatschappelijke opvattingen over wat mooi is en wat niet. Maar subjectief of niet, ook deze klachten kunnen als heel storend ervaren worden en pijn veroorzaken.
Om deze klachten weg te nemen kan middels een operatie de vorm en grootte van de schaamlippen weer meer in balans met het lichaam (terug)gebracht worden. Dat wordt een schaamlipcorrectie, labiaplastiek of schaamlipverkleining genoemd. Fysieke en esthetische klachten kunnen hier meestal heel goed mee worden verholpen.
Of een operatie in jouw geval de beste oplossing is, is geheel aan jou om zelf te bepalen. Onze ervaren specialisten vertellen je graag óf, en zo ja welke mogelijkheden er voor jou zijn, zodat jij optimaal geïnformeerd je eigen keuze kunt maken.
Wij richten ons uitsluitend op schaamlip- en tepelcorrecties. Onze artsen zijn allen in Nederland opgeleid en zeer ervaren in hun vakgebied. Daarnaast is bij V-Klinieken het gehele ondersteunende team, van receptionistes tot operatieassistenten, volledig gespecialiseerd in de zorg rondom schaamlip- en tepelcorrecties. Onze kennis en ervaring maken het verschil!

In het basispakket wordt een schaamlipcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking of na een ongeluk. In het aanvullende pakket is soms wel een vergoeding opgenomen voor een schaamlipcorrectie. De eisen zijn daarvoor erg streng. Je kunt hier naar vragen bij het intakegesprek.
Een schaamlipcorrectie is in principe een eenmalige ingreep, het resultaat blijft de rest van je leven.
De meeste mensen gaan na een dag of 5 weer aan het werk. Dit is wel afhankelijk van het soort baan dat je hebt. Een rustige kantoorbaan kan uiteraard sneller dan een lichamelijk zware en intensieve baan. Je mag daarna ook wel weer licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste twee weken niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat jij je sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Afhankelijk van de soort en intensiteit van de sport raden we aan om 2-6 weken te wachten met sporten. Het maakt veel uit welke sporten je beoefent; tennissen kan bijvoorbeeld eerder dan wielrennen. Het is belangrijk het behandelde gebied zeker 4-6 weken te beschermen tegen activiteiten zoals fietsen en paardrijden.