Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 138 reviews

Vaginaverstrakking / perineumcorrectie

Het perineum is (bij vrouwen) het gebied tussen de anus en de vagina. Het perineum bestaat vooral uit spieren en huid. Het perineum kan beschadigd raken, bijvoorbeeld door scheuren (ruptuur) of een knip (episiotomie) tijdens de bevalling. Deze beschadiging van het perineum kan gecorrigeerd worden. In sommige gevallen kan dan eventueel ook de vaginaopening nauwer gemaakt worden. Deze ingreep wordt een perineumcorrectie, perineoplastiek, of vaginaverstrakking genoemd.

Welk doel dient een perineoplastiek?

Een vagina kan merkbaar verwijd en/of verslapt zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben; de geboorte van een kind, overgewicht, constipatieproblemen of het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied. Hierdoor worden de spieren slapper en wordt de controle over deze spieren minder. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het vrijen, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina. Een vaginavernauwing kan dikwijls een oplossing bieden voor deze klachten.

Hoe wordt een perineoplastiek gedaan?

Onder plaatselijke verdoving wordt de ingang en de vagina strakker gemaakt, tot ongeveer 5-6 cm naar binnen toe. Daarnaast wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt. Na de ingreep staat de ingang van de vagina niet meer open, wat een heel ander beeld geeft; de ingang van de vagina is strakker en je voelt meer wrijving met vrijen.

Vrouw loopt kliniek Leiden

Hoe lang duurt het herstel van een perineoplastiek?

Na de behandeling kun je dezelfde dag weer naar huis. Wel zal je vagina tot twee weken na de ingreep gevoelig zijn en soms pijnlijk aanvoelen. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals hardlopen en zwemmen kun je voor een periode van zes weken beter vermijden. Tampons of vaginale douches gebruiken wordt ook sterk afgeraden. Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep iets te gebruiken om je ontlasting dunner te houden. Hiervoor krijg je zonodig een recept voorgeschreven. Het eindresultaat zal pas na 3 tot 6 maanden volledig zichtbaar zijn. Pas dan is ook het gevoel volledig optimaal en zullen de aan elkaar gehechte spieren helemaal tot rust gekomen zijn.

Wat mag ik van een perineoplastiek of vaginale verstrakking verwachten?

Na de behandeling is je vagina merkbaar strakker geworden. Dat wil alleen niet altijd zeggen dat je gevoel tijdens het vrijen ook helemaal verandert. Daarbij spelen namelijk meer factoren een rol.
Zo zal je gevoel tijdens het vrijen vaak minder worden na de overgang. Ook kan het zijn dat je partner geen optimale erectie heeft, of dat je extreem vochtig wordt tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen de zenuwuiteinden rond je vagina een beschadiging opgelopen hebben door een bevalling. Dit alles kunnen we helaas niet verhelpen met een perineoplastiek.
Het kunnen hebben van een orgasme verandert na een perineoplastiek niet. Eventuele klachten van urineverlies zullen evenmin wijzigen. Mocht je hier meer over willen weten, dan lichten wij dit tijdens het consult graag toe.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder
Schaamlipverkleining
Schaamlipcorrectie
Wordt een ingreep vergoed door mijn zorgverzekering?