feedbackcompany
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 158 reviews

Herstel & nazorg schaamlipcorrectie

Lees hier alle nazorginformatie en ons advies hoe je optimaal kunt herstellen van een schaamlipcorrectie. Neem dit aandachtig door, want de juiste nazorg kan een aanzienlijk verschil maken in het eindresultaat!

Een consult bij dokter özer

Wat is WEL gebruikelijk na een schaamlipcorrectie?

De schaamlippen kunnen na een schaamlipcorrectie pijnlijk en gezwollen zijn. Vooral de eerste dagen na de ingreep moet je hier rekening mee houden. Koelen met een icepack of een zakje met diepvrieserwten kan veel pijnklachten wegnemen en zwelling tegengaan. Ook kun je een lichte gevoelloosheid van het behandelde gebied ervaren.

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de schaamlippen zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet je niet van schrikken dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De schaamlippen zijn goed doorbloed waardoor de wond snel zal genezen. Gemiddeld neemt de genezing enkele weken in beslag. Het behandelde gebied kan ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. Dit is heel normaal en niet zorgwekkend. Bloeduitstortingen en zwellingen op en rond de schaamlippen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een aantal weken verdwenen.

Na een schaamlipcorrectie kan soms wat bloedverlies optreden. Dit kan de eerste dagen aanhouden, dat is normaal en niet zorgwekkend.

Bij ruim bloedverlies kun je een handdoek strak oprollen, die tussen de benen leggen en daar 10-15 minuten op gaan zitten. Dit werkt als een drukverband, waardoor het bloedverlies zal verminderen.

Het is belangrijk niet op een ring of zwemband te gaan zitten. Daardoor kan de wond meer gaan zwellen en pijnlijker worden.

bloemen wachtruimte Leiden

Wat is NIET gebruikelijk na een schaamlipcorrectie?

Indien één van de volgende verschijnselen optreden in de dagen na de operatie moet je direct contact met ons opnemen:
– Een overmatige zwelling met donkerpaarse verkleuring in combinatie met een sterk drukkend gevoel.
– Bloeding (stromend) die na 5 minuten aandrukken met een kompres niet stopt.
– Flinke pijn die niet minder wordt na gebruik van pijnstillers of wanneer de pijn dan zelfs toeneemt.
– Pusvorming en koorts.

Advies na een schaamlipcorrectie

Ook bij de nazorg is jouw eigen inbreng van groot belang. Houd daarom na  schaamlipcorrectie rekening met een aantal zaken die het herstel bevorderen:

Autorijden
Na de ingreep raden wij je sterk af om zelfstandig auto te rijden. Afhankelijk van het herstel kun je na enkele dagen tot een week weer autorijden.

Koelen
Het is de eerste paar dagen verstandig om ieder uur 10-15 minuten te koelen met een ice pack: deze krijgt je mee. Let op, altijd een gaasje of een schone doek tussen de ice pack en je huid gebruiken.

Rust houden
Na de schaamlipcorrectie is het heel belangrijk dat je een week rust in acht neemt. Zorg ervoor dat er iemand bij je in de buurt is om eventueel te helpen.

Douchen
Je kunt gewoon douchen met de hechtingen. Het beste kun je de wond tweemaal per dag voorzichtig spoelen met de douchekop. Zorg ervoor dat het water niet te warm is om nabloedingen te voorkomen. Het nemen van een heet bad wordt 4-6 weken na de ingreep sterk afgeraden, dit kan namelijk de zwelling na een schaamlipcorrectie versterken.

Ibuprofen en Paracetamol
Je mag in de eerste dagen NA DE BEHANDELING elke 4-6 uur twee Paracetamol (500 mg) tabletten gebruiken. Zodra de pijn minder is kun je dit afbouwen naar 1 Paracetamol (500 mg) tablet per 4-6 uur. Zo nodig mag je naast de Paracetamol ook ibuprofen (400 mg) gebruiken.

Sporten / inspanning verrichten
Wij raden je af in de eerste 4-6 weken na de ingreep te sporten of andere zware lichamelijke inspanning te verrichten. Fietsen is in het begin absoluut uitgesloten, dit mag weer na ongeveer zes weken.

Seks na je schaamlipcorrectie
Wij raden je af om de eerste 6 weken na de ingreep geslachtsgemeenschap te hebben. Dit zorgt voor te veel wrijving en geeft kans op infectie.

Plassen
Na het plassen even kort naspoelen met water.

Werken
Zwaar lichamelijk werk wordt minimaal de eerste vier weken afgeraden.

Menstruatie
Wij raden je af om in de eerste 6 weken na de ingreep een tampon in te brengen. Ons advies is om maandverband te gebruiken en tweemaal per dag voorzichtig te spoelen met de douchekop. Zodra de wond geheeld is kun je ook menstruatie ondergoed gebruiken. Dit is ondergoed wat menstruatie en andere lekken opvangt zonder dat tampons en maandverband nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld op moodiesundies.com/nl wat de verschillende mogelijkheden hierin zijn.

Controle afspraak

Twee weken na de ingreep kom je voor een eerste controle in de kliniek, dan worden ook de hechtingen verwijderd. Na 5-6 maanden kom je terug voor de eindcontrole bij je behandelend arts. Tijdens deze controle wordt bepaald of een eventuele nacorrectie nog wenselijk is.

Resultaat schaamlipcorrectie

Verwacht niet direct resultaat na een schaamlipcorrectie. De eerste weken na de ingreep is het wondgebied meestal nog wat gespannen. Hiervan moet je niet schrikken. Na een aantal weken zijn alle zwellingen en bloeduitstortingen verdwenen en zie je al goed resultaat. Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar. De schaamlippen vormen dan weer een natuurlijk geheel met je lichaam.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder:
Schaamlipcorrectie kosten
Waarom overweeg je een labiacorrectie?
Valt een schaamlipcorrectie onder verzekerde zorg?
Schaamlipcorrectie Amsterdam