feedbackcompany
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 9.3 uit 155 reviews

Vaginaverstrakking

Na de geboorte van een kind, bij overgewicht, constipatieproblemen of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied kan een vagina verslappen of wijder worden. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het vrijen, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina.

Een vaginaverstrakkingvaginavernauwing kan een uitstekende oplossing bieden voor dergelijke klachten. Bij deze behandeling wordt de vagina smaller gemaakt door de spieren en het omliggende bindweefsel aan de ingang en in de vagina naar elkaar toe te brengen.

Wat is een vaginaverstrakking of vaginavernauwing?

De vagina wordt dan strakker / nauwer en je krijgt meer controle over de spieren. De behandeling wordt ook wel een perineumcorrectie, perineoplastiek of vaginaverjonging genoemd.

Een consult bij dokter özer

Hoe wordt een vaginaverstrakking uitgevoerd?

De vagina kan operatief op twee verschillende manieren verstrakt worden:

  • Door middel van een vagina-ingangverstrakking
  • Door middel van een vaginaverstrakking

Een vagina-ingangverstrakking

hierbij wordt de ingang en de vagina strakker gemaakt, tot ongeveer 2-3 cm naar binnen toe. Hierbij wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt. Na de ingreep staat de ingang van de vagina niet meer open, is de ingang van de vagina strakker en voel je meer wrijving tijdens het vrijen. De operatie duurt 40-50 min en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Een vaginaverstrakking;

bij deze ingreep wordt de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt en wordt de vagina aan de binnenzijde verstrakt tot ongeveer 8 cm naar binnen. Daarnaast kan bij deze ingreep een verzakking van de endeldarm verholpen worden. Hierdoor zal de vagina minder open staan, blijven tampons beter zitten en zal de vagina strakker zijn tijdens het vrijen. Ook verminderen problemen met de ontlasting en klachten van vaginaal luchtverlies. Deze operatie is met name geschikt als de vagina over de gehele lengte verwijd is. De operatie duurt 60 min. en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

Herstellen van een vaginaverstrakking

Na de behandeling kun je dezelfde dag weer naar huis. Wel zal je vagina tot twee weken na de ingreep gevoelig zijn en soms pijnlijk aanvoelen. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals hardlopen en zwemmen kun je voor een periode van zes weken beter vermijden. Tampons of vaginale douches gebruiken wordt ook sterk afgeraden. Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep iets te gebruiken om je ontlasting dunner te houden. Het eindresultaat zal na 3 tot 6 maanden volledig zichtbaar zijn. Pas dan is ook het gevoel weer helemaal terug en zullen de aan elkaar gehechte spieren tot rust gekomen en volledig functioneel zijn.

Wat kan ik van perineoplatiek verwachten?

Na de behandeling is je vagina merkbaar strakker geworden. Dat wil alleen niet altijd zeggen dat je gevoel tijdens het vrijen ook helemaal verandert. Daarbij spelen namelijk meer factoren een rol.
Zo zal je gevoel tijdens het vrijen vaak minder worden na de overgang. Ook kan het zijn dat je partner geen optimale erectie heeft, of dat je extreem vochtig wordt tijdens het vrijen. Daarnaast kunnen de zenuwuiteinden rond je vagina een beschadiging opgelopen hebben door een bevalling. Dit alles kunnen we helaas niet verhelpen met een vaginaverstrakking.

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder
Schaamlipverkleining
Schaamlipcorrectie
Wordt een ingreep vergoed door mijn zorgverzekering?